Poprzez działanie ultradźwiękami o określonej, niskiej częstotliwości wpływamy na powstanie zjawiska kawitacji.
Wytworzona energia powoduje rozbicie komórki tłuszczowej, a uwolnione w ten sposób tłuszcze (wolne kwasy tłuszczowe i glicerol) są głównie transportowane przez układ naczyniowy i limfatyczny do wątroby, gdzie ulegają przemianie materii
i stają się źródłem energii.
Aparat do ultradżwięków
W ten sposób można przyśpieszyć efekt redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej z "trudnych" obszarów, np. ud, pośladków, talii, bioder czy ramion.
Urządzenie posiada również głowicę na podczerwień IR - ogrzanie partii przed jej nadźwiękowieniem, sprzyja "upłynnieniu tkanki tłuszczowej" i głębszemu wnikaniu fali ultradźwiękowej.
Połączenie tych dwóch bodźców sprawia, że efekty kuracji są bardzo widoczne a zabieg jest doskonałą alternatywą dla interwencji chirurgicznych.